Ψηφιακό πιστοποιητικό: Μέτρο προστασίας σύμφωνα με την κυβέρνηση

Το Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε ότι όλο αυτό το διάστημα απέδειξε πως η πανδημία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, μόνο όταν η προσπάθεια γίνεται από κοινού και συντονισμένα.

«Οι προσπάθειες που έγιναν ήταν εντυπωσιακές, αλλά όταν δεν είχαμε συντονισμένη προσέγγιση, παρατηρούνταν προβλήματα λόγω κατακερματισμού και αποκλίσεων. Μόνο με κοινό πλαίσιο η αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να είναι επιτυχής» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, και υπενθύμισε ότι αποτελεί πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών. Διευκρίνισε όμως πως, «δεν το θέτουμε ως προνόμιο των εμβολιασμένων ή ως τιμωρία, αλλά ως μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς είπε πως όταν φτάσουν στο 70%, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα εγκαίρως ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός και για την επόμενη χρονιά, εφόσον είναι απαραίτητο. Υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζει την επιτυχημένη πολιτική της για την καθολική πρόσβαση των πολιτών των κρατών-μελών στα εμβόλια, με χρηματοδοτική στήριξη και κοινή προμήθεια των σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.