Οσφυαλγία: Τι είναι και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί

Η οσφυαλγία αποτελεί πλέον μία πολύ συχνή ορθοπαιδική πάθηση σε ένα υψηλό ποσοστό ανθρώπων. Είναι ο πόνος που εμφανίζεται χαμηλά στη μέση.

Συχνά η οσφυαλγία συναντάται σε άτομα νεαρής ηλικίας επηρεάζοντας σημαντικά τη ποιότητα ζωής, την ικανότητα για εργασία καθώς και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Στα νέα άτομα ο πόνος στη μέση οφείλεται κυρίως σε αλλοίωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί σε ηλικία άνω των 15 ετών. Η ιατρική προσέγγιση είναι διαφορετική στις νεότερες ηλικίες από αυτή που εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς προκαλείται από διαφορετικούς λόγους.

Σε μεγαλύτερους, η οσφυαλγία οφείλεται συχνά σε χρόνιες εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης, μια κατάσταση που ονομάζεται σπονδυλοαρθροπάθεια. Άλλα ανατομικά αίτια οσφυαλγίας ενδέχεται να είναι η σπονδυλολίσθηση, η σπονδυλόλυση, δισχιδής ράχη , η σκολίωση κ.α. Με την πάροδο της ηλικίας μπορεί να προστεθεί η δισκοπάθεια και η αρθρίτιδα.

Ο ορθοπαιδικός λαμβάνει ένα λεπτομερές και αναλυτικό ιστορικό, και πραγματοποιεί κλινική εξέταση προκειμένου να προχωρήσει στον απαραίτητο ακτινολογικό έλεγχο (απλές ακτινογραφίες οσφυϊκής μοίρας) και στη συνέχεια αξονική ή μαγνητική τομογραφία όπου χρειάζεται.

Η θεραπεία είναι απόλυτα εξατομικευμένη καθώς εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή, το αίτιο που προκαλεί την οσφυαλγία, το επάγγελμα καθώς και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η θεραπεία διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

  • αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή προς αντιμετώπιση του πόνου
  • ενέσιμες θεραπείες τοπικά με κορτικοειδή και τοπικά αναισθητικών στα σημεία μεγίστου πόνου
  • τοπικά επιθέματα (έμπλαστρα), θερμά επιθέματα, αναλγητικές κρέμες
  • φυσικοθεραπεία – κινησιοθεραπεία – βελονισμό
  • εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας (χειροπρακτική, τεχνικές μάλαξης κ.α)
  • στοχευμένες δίαιτες που συμβάλλουν στην μείωση των φλεγμονωδών διαδικασιών στον οργανισμό, απαλλαγμένες από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και επεξεργασμένα τρόφιμα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να εξετάσετε
  • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους προκειμένου να μην επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη.
  • Αλλαγή του τρόπου ζωής. Ο ασθενής με χρόνια οσφυαλγία πρέπει να αποφεύγει δραστηριότητες που ενδεχομένως επιδεινώνουν τον πόνο  και να τις αποφεύγει. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην μείωση του πόνου και να αποτρέψει πιθανή μελλοντική επιδείνωση.

Όταν αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία για περισσότερο από 3 μήνες, κρίνεται απαραίτητη είναι η χειρουργική παρέμβαση.

Η χειρουργική θεραπεία πραγματοποιείται σε ασθενείς με μυϊκή αδυναμία και συχνές υποτροπές οσφυαλγίας.

Συμπερασματικά, ο ορθοπαιδικός χειρουργός, προκειμένου να καταλήξει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία θα πρέπει να αναγνωρίσει τα παθολογο-ανατομικά υποστρώματα της βλάβης, καθώς και να κατανοήσει τους παράγοντες εκείνους που θα συμβάλλουν στην έκλυση του πόνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.