Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συχνότερη πάθηση των αρθρώσεων και χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και τη δημιουργία νέου οστού (οστεόφυτα). Συνήθως προκαλεί δυσφορία στον πάσχοντα λόγω της δυσκαμψίας και του πόνου στις αρθρώσεις. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ντούσης Διονύσιος μας εξηγεί.

Κάθε άρθρωση προστατεύεται από τον αρθρικό χόνδρο, ο οποίος  καλύπτει τα οστά που έρχονται σε επαφή, μειώνει τη τριβή και επιτρέπει την ομαλή κίνηση των αρθρικών επιφανειών. Με την πάροδο της ηλικίας, οι αρθρώσεις σκληραίνουν και ο χόνδρος αλλοιώνεται.

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει κάθε οργανισμό διαφορετικά. Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν ελάχιστα συμπτώματα ενώ σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται πόνος και δυσκαμψία.

Συνήθως εκδηλώνεται στις αρθρώσεις που επιβαρύνονται περισσότερο λόγω του βάρους του σώματος, δηλαδή στα γόνατα, στα ισχία και τη σπονδυλική στήλη. Επίσης επηρεάζονται τα δάκτυλα, ο αντίχειρας, ο αυχένας και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Παρατηρείται συνήθως σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, αλλά εμφανίζεται και σε άτομα μικρότερης ηλικίας (20 – 30 ετών).

Ως πιθανά αίτια ορίζονται η γονιδιακή προδιάθεση, η γήρανση, το φύλο, το υπερβολικό σωματικό βάρος, η σωματική καταπόνηση, ο τραυματισμός μιας άρθρωσης ή αυτοάνοσες παθήσεις.

Προκειμένου να γίνει η διάγνωση επιβάλλεται λεπτομερής κλινική εξέταση από τον ιατρό. Στη συνέχεια ο ασθενής υποβάλλεται σε ακτινολογικό έλεγχο και σε ειδικές περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Η οστεοαρθρίτιδα λοιπόν δεν είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της γήρανσης, αλλά το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Γι’ αυτό συνιστάται:

-διατήρηση ενός σταθερού ιδανικού σωματικού βάρους. Έχει παρατηρηθεί ότι η αύξηση του βάρους αυξάνει την πίεση στις αρθρώσεις. Κάθε παραπανίσιο κιλό αυξάνει κατά σχεδόν 4 κιλά την πίεση στα γόνατά και τους γοφούς. Σε βάθος χρόνου αυτή η καταπόνηση διαλύει το χόνδρο των αρθρώσεων. 

-έλεγχος σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης, μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης επιταχύνουν το σχηματισμό ορισμένων μορίων που κάνουν τους χόνδρους άκαμπτους και ευαίσθητους.

-τακτική αθλητική δραστηριότητα. Η τακτική άσκηση είναι η καλύτερη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα.

-υγιεινός τρόπος ζωής. Η καλύτερη άμυνα κατά της οστεοαρθρίτιδας είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής. Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η διαχείριση του άγχους, η μείωση του καπνίσματος και του αλκοόλ, ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στην υγεία των αρθρώσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.