Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους τραυματισμούς στο γόνατο. Όπως μας εξηγεί ο Χαρόπουλος Ιωάννης Ορθοπαιδικός Χειρουργός ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς συνδέσμους του γόνατος και συμβάλλει στην σταθεροποίηση της συγεκριμένης άρθρωσης, αφού συνδέει το κάτω άκρο του μηρού με το άνω άκρο της κνήμης.

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελεί έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό που παρατηρείται σε άτομα που αθλούνται (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις), λόγω αλμάτων, απότομων επιταχύνσεων, στροφών κτλ. Ωστόσο μπορεί να προκληθεί και λόγω πτώσης ή σύγκρουσης.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται είναι ο οξύς πόνος, το οίδημα, η απώλεια πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης, η ευαισθησία κατά την ψηλάφηση, η δυσκολία στη βάδιση.

Αναλόγα με τη ρήξη που έχει υποστεί ο χιαστός σύνδεσμος (μερική ή ολική), ο ορθοπαιδικός θα συστήσει και ανάλογη θεραπεία. Σε περιπτώσεις μερικής ρήξης, υπάρχει περιθώριο συντηρητικής αντιμετώπισης. Αν όμως η ρήξη είναι ολική τότε συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση. Παράλληλα ο γιατρός εξετάζει και άλλους παράγοντες για την επιλογή της θεραπείας, όπως η ηλικία του ασθενή, το επίπεδο αθλητικών δραστηριοτήτων του, οι καθημερινές απαιτήσεις, το είδος της εργασίας και τυχόν σύνοδες κακώσεις.

Στην οξεία φάση συστήνεται αρχικά:

  1. Ανάπαυση
  2. Παγοθεραπεία
  3. Περίδεση
  4. Ανύψωση του σκέλους

Μετά την οξεία φάση η θεραπεία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις ενδυνάμωσης από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή. Αν ο ασθενής μετά το πέρας του προγράμματος αποκατάστασης συνεχίζει να παρουσιάζει αστάθεια ή εμφανίσει νέο τραυματισμό, τότε η ρήξη θα πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.